EMDR Therapie Leiden
EMDR therapie is ontworpen voor mensen die klachten blijven ervaren als gevolg van een ingrijpende gebeurtenis, zoals een ongeluk, seksueel geweld, of een gewelddadig incident. EMDR is de afkorting van Eye Movement Desensitization and Reprocessing en werd voor het eerst beschreven door de Amerikaanse psychologe Francine Shapiro meer dan 25 jaar geleden. In de daaropvolgende jaren is deze aanpak verder ontwikkeld tot een volledige en effectieve therapeutische methode.
Wanneer is Emdr Therapie geschikt?
Hoe reageer je op een schokkende, pijnlijke, of beangstigende gebeurtenis? Je kunt de gebeurtenis verwerken of vastlopen in het verwerkingsproces.
Wanneer de verwerking stagneert, kunnen er gedragsveranderingen optreden. Soms merk je direct dat je anders voelt of anders reageert op je omgeving. Deze veranderingen kunnen overduidelijk zijn, maar ook subtiel en geleidelijk. Het is mogelijk dat anderen in je omgeving je hierop attenderen. Je kunt je wellicht bewust zijn van een algemeen gevoel van onwelzijn, maar mogelijk realiseer je je niet dat deze veranderingen direct verband houden met de onverwerkte traumatische gebeurtenis.
Het kan voorkomen dat de traumatische gebeurtenis leidt tot terugkerende angstige beelden of gedachten, wat resulteert in klachten zoals angst, somberheid, of slaapproblemen. In dergelijke gevallen is EMDR de voorkeursbehandeling om van deze klachten af te komen.
Hoe werkt Emdr Therapie?
Ik zal je vragen terug te denken aan de traumatische gebeurtenis, inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. In eerste instantie gebeurt dit om meer informatie over de traumatische ervaring te verkrijgen.
Vervolgens wordt het verwerkingsproces gestart. Ik zal vragen om de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen, ik zal daar vragen over stellen en je ik zal je ook afleiden. Dit afleiden wordt vaak met oogbewegingen gedaan. Maar dit kan ook heel goed op andere manieren. Hierdoor kan EMDR dus ook heel goed buiten gedaan worden.
Na elke set wordt er een korte pauze ingelast. Ik zal je dan vragen wat er opkomt, wat je denkt of wat je voelt.. De EMDR-procedure veroorzaakt doorgaans een stroom van gedachten en beelden, en soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Vaak treden er veranderingen op. Na elke set wordt je je te concentreren op de meest opvallende verandering, waarna een nieuwe set volgt.
KAN EMDR THERAPIE OOK BUITEN?
Emdr therapie kan ook heel goed buiten gegeven worden. We maken dan geen gebruik van oogbewegingen, maar bijvoorbeeld van draadloze buzzers, een stokje heen en weer gooien of andere manieren van afleiding. Emdr therapie buiten is even effectief als in een ‘binnen spreekkamer’.
EMDR THERAPIE EN ANDERE KLACHTEN?
EMDR kan ook heel goed toegepast worden bij andere klachten zoals o.a. bij stemmingsproblemen, angst klachten, paniek klachten, verlieservaringen en dwang klachten.
Op de website watisemdr.nl vind je nog meer informatie over Emdr therapie.